Natura

Koronasulkujen lähestyessä ehdimme ennen lockdownia käydä testaamassa vielä yhden Eat Finland-kirjan paikan.

Allekirjoittaneelle jo ennestään tuttu Natura sijaitsee Iso Roballa parin kivenheiton kotikolostani, joten paikan ohi tulee muutenkin seikkailtua usein. Olimme varanneet 7-ruokalajin menut. Aiemmin tutustuin Naturaan kalleimman All Out-menun kautta kera viinipaketin ja muistini sopukoista nousi varoitus, että se voi olla ”hieman” liikaa.

Saapuessamme Naturaan paikka oli niin niin täynnä kuin turvarajoin korona-aikana voi olla. Pöydistä on kivasti suora näköyhteys keittiöön ja miljöö on muutenkin kiva modernilla vivahteella. Ainoa miinus itseltä tulee akustiikasta. Paikka on hieman meluisa ja musiikki soi inasen liian lujalla. Tosin muistelen, että voluumia on onneksi viime kerrasta vedetty hieman hiljaisemmalle, onneksi.

Aistinvaraisesta palautteesta en voi olla mainitsematta sitä, että ruoan tuoksujen lisäksi saimme nautiskella viereisen pöydän ruokaröökien hajusta, sillä kyseinen kööri kävi koko porukalla tupakalla ulkona ja totta kai ihan oven edessä. Saahan sitä poltella, mutta jumalauta joku tolkku siihen että missä.

Naturan ruoka on heidän omien sanojensa mukaisesti modernia ja raikasta, pääpainon ollessa kotimaisessa riistassa, pientilojen lihassa, vihanneksissa ja kestävän kalastuksen merenelävissä. Tämä jos mikä vie ajatukset simppeleihin, mutta makua täynnä oleviin annoksiin. Ja sitähän olikin tosiaan luvassa.

Juomapuolen suhteen menin itse tällä kertaa simppelillä kahden viinilasin taktiikalla. Alkuun valkoviiniä ja pääruoan kohdalla väri vaihtui punaiseen. Seuralaiseni otti alkuun alkoholittoman drinkin, jota maistoin itsekin todeten sen todella mukavaksi. Viinit olivat todella hyviä ja niistä huokui miten ne oli valittu ajatuksella tukemaan menun annoksia.

Olutpuolella oli vastassa pettymys, sillä tarjolla oli vain kahta olutta: pilsiä ja red alea.

Alkuun saimme keittiön tervehdyksenä maa-artisokasta tehtyjä kroketteja sekä kaunis annos kukkakaalipyrettä kolmella eri lisukkeella. Alku lupasi todella hyvää ja sitä mitä kaipasinkin: simppeliä, mutta ei liian simppeliä ja vahvoja makuja. Tervehdysten kanssa pöytään rantautuivat myös leivät kera paahdetun voin. Näistä karpaloa sisältänyt tumma saaristolaisleipä oli erityisen taivaallista.

Varsinaisista menun annoksista ensimmäinen oli Lohi. Annoksessa Kotkasta Iso Roballe uinut villi merilohi läpsäyttää evää yrtti raviolin, kuusenkerkän, ja pikkelöityjen retiisien kanssa. Annokseen monipuolisuutta toi maukas liemi sekä yrttiraviolit. Annos on todella varmaotteinen eikä siinä ole mitään moitittavaa joskaan se ei myöskään nouse sellaisiin sfääreihin, että sitä keksisi suitsuttaa muiden annosten yli.

Seuraavaksi pöytään tuodaan kokonaiset kolme annosta: Osteri, Selleri ja Kurpitsa. Tarjoilija suositteli lähtemään liikkeelle ostereista ja jatkamaan kurpitsakeitolla sen ollessa vielä lämmin. Ja näin teimme.

Osterit olivat todella hyvä. Sitruunalla ja rucolapestolla ryyditetty osteri oli suussa sulava, maukas ja jopa raikas. Tällaisia ostereita kelpaisi nautiskella useamminkin. Joskus harvoin kuitenkin vastaan tulee ikävän ”sitkeitä” yksilöitä, jotka pilaavat koko homman tällaisilta valioyksilöiltä.

Kurpitsakeitto on sinänsä hassu annos ostereiden jälkeen, että se peittää kokonaan ostereiden merellisen ja raikkaan maun. Kurpitsakeitto vyöryy samettisena lämpimänä peittona makuhermojen ylle. Annoksessa on kurpitsakeiton päällä vielä fermentoitua chiliä ja kurpitsansiemen praliinia. Chili varmistaa sen, että osterit ovat muisto vain. Annos itsessään on todella hyvä ja olisikin ihmeellistä jos näin ”yksinkertainen” annos olisi onnistuttu Naturan kaltaisessa paikassa möhlimään.

Selleri carpaccio tuo kolminaisuuteen kaivattua suutuntumaa ja rapsakkuutta. Makoisan sellerin lisäksi annoksessa on siianmätiä, sitruunaa ja siianmätimajoneesia. Kurpitsakeiton jälkeen siirrytään selkeästi raikkaammille vesille enkä voi olla pohtimatta miten hyvin selleriannos ja osteri löisivät kättä. Annoksen hapokkuus toisaalta luo myös tilaa tuleville annoksille ja putsaa raskaamman kurpitsakeiton pois suusta.

Alkuruokien maailmasta siirrytään pääruokien pariin hanhen siivin. Hanhi-annos sisältää Hauhalantilan hanhenrintaa, punaviinikastiketta, paistettua perunaterriiniä, punakaalipyrettä ja kotimaisia luomu siitakesieniä. Hanhenrinta on pehmeää ja suussa sulavaa, punaviinikastike balanssissa ja siitakesienet makoisia. Punakaalipyre tuo hienoista happoa annokseen. Kaikki osa-alueet ovat kunnossa ja harvoin hanhea syövänä oli ilo saada sitäkin ravintola-annoksen muodossa. Ainut ”mutta” annoksessa on sama kuin aiemmin Lohi-annoksessa: mikään ei ole vialla, mutta mikään ei varsinaisesti räjäytä tajuntaakaan.

Hanhen jälkeen aloimme lähestyä loppua. Ja loppu on hyvä ottaa vastaan kahden jälkiruoan voimin. Ensimmäisenä vuorossa oli Suklaa.

Annos on suklaamoussen päänäyttämö, jossa sivurooleja näyttelevät minttusorbet ja karpalot. Olen siitä erikoinen heppu, että en ole suklaapommien perään. Vaikka annoksessa onkin karpaloita ja minttua tasapainottamassa suklaan sulkutulta, on tämä minulle vähän liikaa. Tässä vaiheessa jopa loihin lausumaan, että olen perinteisten ja yksinkertaisten jälkiruokien ystävä….

Paitsi että Naturan Frozen yogurt-annos ei ole oikeastaan kumpaakaan, mutta se on taivaallista. Puuterinlumeen hautautuneelta hunajajäätelöltä näyttävä jälkiruoka on paitsi näyttävä mutta myös erittäin hyvää. Lumi on tehty jogurtista ja sen alle on hautautunut jogurttisorbettia, sitrus-hunajamoussea, hunajakenno sekä grillattua luumua. Tunnelma on jokaisella haukulla innostunut, sillä tästä lumihangesta kaivautuu ylös joka suullisella uusia puolia. Jogurtti toimii allekirjoittaneelle todella hyvin, koska se ei ole liian makea vaan jopa hapan. Hunajakenno ei ole liian makea ja sitrus-hunajamousse tukee kokonaisuutta hapokkuudella luumun tuodessa pehmeyttä makeiden suullisten väliin.

Natura tarjoilee varmoin ottein maistuvia annoksia. Vaikka annoksista itsestään eivät kaikki ole niin sanottuja tajunnanräjäyttäjiä, on annosten välinen monipuolisuus vaikuttavaa. Kaikki annokset olivat enemmän kuin makoisia ja ne, jotka aivoissa eniten myrskyjä loivat, olivat todella kovia suorituksia.

Naturaa kuvaa hyvin menun kolme yhtä aikaa pöytään tuotua annosta: ne olivat monipuolisia ajatukseltaan, raaka-aineiltaan ja ”tunnelmaltaan”. Natura loihtii raaka-aineista esille niiden ominaiset vahvat maut tuoden sivuosiin kokonaisuuteen sopivia elementtejä. Naturan ajatus pääraaka-aineista tulee hyvin esille osteri-annoksen raikkaassa ”simppeliydessä”, kurpitsakeiton raskaassa samettisuudessa ja sellerin annoksen rapsakkuudessa. Näitä ajatuksia mukava nautiskella ja niitä tulen varmasti nautiskelemaan tulevaisuudessakin.

Kahdelta hengeltä 7-ruokalajin menu, alkoholiton drinkki ja kaksi lasia viiniä kustansi 144,50 euroa. Eat Finland-kirjalla kokonaisuudesta sai 13 euron alennuksen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: