Inarin 7 ruokalajin menu kotona

Korona-aikana moni ravintola on joutunut mukauttamaan toimintaansa joko rajaamalla kävijämäärää, tekemällä muutoksia tarjontaan, tarjoamalla kotiin otettavia annoksia tai jopa sulkemalla ovensa. On ollut ilo nähdä miten useat toimijat ovat löytäneet uusia kanavia ja tapoja tuottaa elämyksiä ruoan ja juoman muodossa ihmisille. Kiitokset siitä ja nyt uusien PK-seudun rajoitusten kynnyksellä, toivotan voimia jaksamista ja kaikkea hyvää tämän kaiken paskan keskellä.

Itselle viime vuosien parhaimpia ravintolaelämyksiä on tarjonnut Inari. Inarin ruuassa ja koko konseptissa on mukana sopivasti pohjoismaista keittiötä, aasialaisia vivahteita, perinteisiä ja vahvoja makuja sekä gastronomista hulluttelua. Inarissa ollessani olen myös ensi kertaa päässyt käsiksi Empirical Spiritsin tuotteisiin niin hullun – ja hyvien – drinkkien muodossa kuin raakanakin. Juomapuolikin on siis ollut vähintäänkin hallussa.

Korona-aikana Inariin ei ole matka käynyt, mutta Inari tarjoaa Kim Mikkolan suunnitteleman menun kotiin kuljetettuna. Tämä kuulosti kokeilun arvoiselta! Useampikin ravintola on tarjonnut joko kotona niin sanotusti kasattavia menu-kokonaisuuksia tai enemmän ihka oikeata kokkaamista vaativia pläjäyksiä. Inarin tapauksessa kyse on ensimmäisestä. Pääosassa on annosten kasaaminen ja pleittaus. Kuten kuvistakin näkee, en loista kummassakaan hirveästi. Mutta pääasia oli, että tekeminen oli kivaa ja ruoka hyvää!

Kotiin toimitusta hoiti muuten Bring-niminen firma, joka Budbeen tavoin oli mihinkään muuhun kotiinkuljetuspalveluun verrattuna todella hyvä.

The Platfrom-nimiseltä sivulta, josta koko paketti tilataankin, löytyy annosten kuvat ja lyhyt video, jossa annokset kasaillaan. Videot, menun, kuvat ja juomasuositukset löydät täältä.

Samalta sivulta löytyvät myös viinisuositukset, mutta lähdimme tällä kertaa liikkeelle holittomilla. Menua tuki alkoholiton kuohuviini, alkoholiton valkoviini sekä alkoholiton vehnäolut. Näistä lisää myöhemmin!

Paperikassista paljastuu toooodella monta muovikuppia ja kokonaisuus vaikuttaa enemmän palapeliltä kuin Michelin-tason menulta. Tosin näihin palapelin paloihin on käytetty enemmän aikaa, taitoa ja omistautumista kuin allekirjoittanut käyttää luultavasti koko vuoden ruokiin. Olisi mahtavaa päästä haastattelemaan maestro Mikkolaa ja kysyä millainen prosessi kotiin tuotavan ja asiakkaiden omissa keittiöitää lämmitettävän sekä koottavan menun suunnittelu on.

Menusta huomaa heti sen, että lihaa ei ole paljoa tarjolla, mutta eipä pihveillä mässäillä itse ravintolassakaan. Toisaalta menu näyttää erittäin mielenkiintoiselta ja komponentteja läpikäydessä vesi nousee jo kielelle. Mikään annoksista ei ole entuudestaan tuttu, joten pientä jännitystäkin on ilmassa.

Menun annokset olivat todella monipuolisia. Mukana oli herkkiä herkkupaloja, monimutkaisia makuyhdistelmiä sekä tiukkaan pakattuja makupommeja. En käy kaikkia ihmeemmin läpi, sillä voisin kirjoittaa annoksista esseet. Mahtavaa duunia Kim Mikkolalta läpilinjan!

Mieleenpainuvimmat annokset olivat itselleni luuydinhyytelöä sisältänyt annos, kylmä thaibasilikakeitto ja kurpitsa-annos. Melanzanen demi glace-kastike oli taivaallinen unohtamatta muitakaan loistavia annoksia. Mainitun kolmikon nostaa muita paremmaksi yllättävyys, vahvat maut sekä kekseliäisyys.

Sitrushedelmiä, ponzua ja luuydinhyytelöä sisältänyt menun avannut annos yhdisti todella taidokkaasti happaman, suolaisen ja tulisen makumaailman. Ja vieläpä niin, että annos onnistuu keneltä tahansa kotikokilta. Tästä avauksesta tiesin, että menu tulee olemaan enemmän kuin hintansa väärti.

Kylmä thaibasilikakeitto oli pääraaka-aineen ilotulitusta. Pidän itse todella paljon thaibasilikasta ja jos jollain, niin tällä annoksella haluaisin esitellä sen niille, jotka eivät ole sitä maistaneet. Todellinen makupommi.

Kurpitsaa, hibiscusta ja paahdettua riisiä sisältänyt annos oli monien muiden tavoin taidokas näyte siitä miten erilaisia makuja voi yhdistellä menestyksekkäästi. Lisäksi kurpitsa oli todennäköisesti parhaiten kypsennetty mitä olen koskaan maistanut. Kurpitsansiemenet toivat annokseen rakennetta ja kuivattu mustaherukka toi annokseen mukavaa kirpeyttä. Ja sitten se riisi! Se oli taivaallista ja toi annokseen pumpulimaista pehmeyttä.

Moni voi ihmetellä miten voi olla asiakkaan kannalta mahdollista saada rahoille vastinetta menusta, jota ei kokata niin sanotusti välittömästi lautaselle ja joka toimitetaan muovipurkeissa. Monelle annosten kasaaminen voi myös kuulostaa tylsältä kun taas toisille se voi kuulostaa työläältä.

Omalta osaltani ainoa asia mitä jäin kaipaamaan oli kokkaamiseen liittyvä puuhastelu. Annoksia kasatessa oli aimo annos näpertelyä, mutta toisaalta ei se kuumien pannujen kanssa tuusaamista korvaa. Palapelimäistä tarkkuutta vaativa työskentely toi ruokailuun oman muikean elementtinsä, mutta jos kaipaat niin sanotusti kuumuutta keittiöön, tästä et sitä löydä. Toisaalta kasaat menun paloista, joiden tekemiseen ei itselläni olisi osaamista tai aikaa tehdä.

Moni voi kyseenalaistaa onko järkeä tilata itse kasattavaksi 89 euron menukokonaisuus. En liene voi sanoa sitä varmemmin kuin näin: Kyllä on, mikäli rohkeat makuelämykset ja pieni ruoan kanssa näpertely soittelee kieliäsi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: